Borówki i brokuły mogą powodować raka

ebal, agapias
09.01.2013 , aktualizacja: 09.01.2013 17:12
A A A Drukuj
Borówki, brokuły

Borówki, brokuły (Agencja Gazeta, shutterstock)

W swojej najnowszej pracy dr James Watson laureat Nobla w dziedzinie medycyny stwierdza, że przeciwutleniacze zawarte między innymi w borówkach i brokułach wcale nie działają antyrakotwórczo, ale mogą przyczynić się do jego powstania.
Jak donosi portal Dailymail, z badań przeprowadzonych przez dr Jamesa Watsona (pionier w badaniach nad strukturą DNA), wynika, że owoce i warzywa, które uchodziły dotąd za zdrowe i chroniące przed nowotworami, nie tylko nie zapobiegają chorobom, ale wręcz mogą je powodować. Watson uważa, że kluczowa jest rola przeciwutleniaczy, które te warzywa i owoce zawierają.


Kawa szkodzi, czy pomaga? Porównujemy wyniki badań i opinie
- Z ostatnich badań wynika, że przyjmowanie dużej ilości przeciwutleniaczy nie pomagało osobom w późnym stadium rozwoju raka. Pora więc zastanowić się czy raczej przyczyniają się one do powstania raka niż mu zapobiegają - powiedział uczony. W swojej pracy opublikowanej przez Royal Society zawarł też stwierdzenie, że duża liczba znanych antyoksydantów w tym witaminy A, C i E oraz selen i minerały posiadają "nie oczywistą skuteczność" w zapobieganiu raka żołądka. A nawet mogą nieco skrócić życie tych, którzy je przyjmują.

Profesor Nic Jones, z Cancer Research UK, zgodził się, że badania wykazały, że przeciwutleniacze były nieskuteczne w zapobieganiu raka u zdrowych ludzi, a nawet mogły nieznacznie zwiększać ryzyko tej choroby. Dodał również, że witaminy i minerały, powinny być dostarczane organizmowi poprzez zdrową i zbilansowaną dietę.


ZOBACZ TAKŻE
  • Podziel się