Komunijne przyjęcie - ile kosztuje

Magda Kłodecka
25.04.2013 , aktualizacja: 29.04.2013 11:24
A A A Drukuj
Przyjęcie dla komunijnych gości to spory wydatek, choć oczywiście najwięcej zależy od rozmachu i od tego, czy rodzice też chcą być gośćmi, czy wolą sami zakasać rękawy. Sprawdziliśmy, ile trzeba przeznaczyć na samodzielne podjęcie gości, a ile na usługi wyspecjalizowanych firm
Domowe menu

O przygotowanie przyjęcia samodzielne mogą pokusić się ci, którzy dysponują wolnym czasem albo armią pomocników, a przy okazji chcą zjeść na pewno smacznie i z reguły znacznie taniej. Dania powinny być proste i niezbyt obfite, bo z założenia jedzenie nie jest główną atrakcją tej uroczystości. Przyjęliśmy, że po porannej mszy do przekąsek, a później do obiadu zasiądzie około 20 osób. Oto nasze wyliczenia.

Przystawki

sałatka z tuńczyka (3 puszki tuńczyka w oleju, 2 puszki fasoli czerwonej, ogórki konserwowe)ok. 30 zł
sałatka z kurczaka i ananasa (kukurydza, ryż, majonez, ser żółty; kurczaka nie liczymy, bo wykorzystamy tego z rosołu)16 zł
jajka ze szczypiorkiem ok. 14 zł
wędliny (wersja minimum: po 1/2 kg szynki, polędwicy, pieczonego schabu i 1 kg pasztetu)70 zł
deska serów ok. 60 zł, choć dobór zależy od upodobań
pieczywo ok. 20 zł
sałata, pomidory, rzodkiewki 15 zł
soki, woda mineralna (lepiej kupić więcej)30 zł
Obiad

rosół z makaronem (po małej porcji, kurczak do sałatki)25 zł
kotlety schabowe z ananasem ok. 60 zł
ryż z curry 8 zł
sałata z winegretem 7 zł
Deser

lody (przynajmniej 3 paczki, a do nich bita śmietana, czekolada lub owoce)37 zł
sernik (2 kg sera, dodatki, bakalie)50 zł
kawa 20 zł
herbata 14 zł
W sumie własnoręcznie przygotowane przyjęcie komunijne dla 20 osób będzie kosztowało trochę mniej niż 500 zł. To znacznie taniej niż w jakiejkolwiek restauracji, choć jeśli doliczyć przeznaczony na to czas, koszt pichcenia, zmywania itd., oszczędność może się znacznie skurczyć.

Z dostawą do domu

Wybierając pomoc tylko w przygotowaniu dań, czyli catering z dostawą do domu, mamy więcej czasu do namysłu - usługę można zamówić nawet na kilka dni przed przyjęciem. - Standardowo wystarczą cztery dni. Jednak im bardziej wysublimowana usługa, tym wcześniej warto rezerwować sobie naszą firmę - informuje Łukasz Zimnoch z białostockiej firmy Calmari Catering. Jeszcze krótszy termin realizacji, bo tylko dwa-trzy dni, obiecuje Anna Puchałka z Zielonego Cateringu w Krakowie. Natomiast Izabela Gardas z krakowskiej Willi Retro radzi złożyć zamówienie już na dwa tygodnie przed terminem.

Catering powinien być tańszy niż przyjęcie w restauracji, choć ostatecznie zależy to od fantazji rodziców przy komponowaniu menu. Okazuje się, że dla 20 osób można je zamówić za tę samą cenę, co za samodzielnie zrobione zakupy żywnościowe - 500 zł. Za bardziej rozbudowane menu trzeba zapłacić nawet 3 tys. zł lub więcej. Oferty wybranych firm cateringowych podajemy w kolejności od najtańszej do najdroższej (cena za osobę).

od 25-30 zł, bez górnej granicy: Calmari Catering, Białystok, http://calamaricatering.pl

Standardowe przyjęcie kosztuje właśnie 25-30 zł za osobę, ale zdarzają się zamówienia, w których ta kwota przekracza nawet 200 zł (z roladami z sarniny albo rakami z awokado). Górnej granicy nie ma, wszystko zależy od życzenia klienta, który sam komponuje menu z blisko stu pozycji. Firma może dostarczyć gorące dania na określoną godzinę do domu, może też przygotować całe przyjęcie: począwszy od potraw, poprzez nakrycie stołów, opiekę kelnerską, aż po sprzątanie i zmywanie naczyń. Pracownicy firmy mogą też ugotować potrawy w domu klienta, a samo przyjęcie zorganizować zarówno w domu, jak i np. w ogrodzie, pod namiotem.

50-100 zł: Zielony Catering, Kraków, http://zielonycatering.pl/

W najtańszym zestawie są: dwudaniowy obiad, deser, dwa rodzaje ciast, zimne przekąski. Za 60 zł można zamówić: rosół ze szpinakowym tagliatelle, roladki z indyka z suszonymi pomidorami i fetą na rukoli z opiekanymi ziemniaczkami w bazylii, surówkę, tartę z mascarpone i świeżymi owocami, sernik, szarlotkę, jajka faszerowane, roladki z szynki ze szparagami w galarecie, tatar z wędzonego łososia, sałatkę.

60-100 zł: Willa Retro, Kraków, http://www.willa-retro.pl/index.html

W średniej cenie (80 zł) goście dostaną: przystawkę z łososia lub szynki, zupę, schab lub filet z kurczaka z dodatkami, tzw. zimną płytę, czyli półmiski wędlin, deskę serów, sałatkę, do tego napoje.

65-149 zł: Planetgastro, Wrocław, http://www.planetgastro.pl/

Klient może sobie na stronie internetowej firmy sam skalkulować, ile będzie go kosztować jedzenie. Za 89 zł dostanie m.in. rosół, pierś kurczaka, ziemniaki, surówki, owoce i półmisek z zimnymi przystawkami, pieczywo.

75 zł: Catering od A do Z, Warszawa, http://cateringwaw.pl/komunie

W zestawie jest zupa (z sześciu do wyboru) i danie główne (np. pierś kurczaka po cygańsku), po cztery zimne zakąski (np. łosoś lub tatar) i po trzy sałatki za osobę, pieczywo, sosy. Dodatkowo płaci się za ciepłe przystawki, desery, kelnera (200 zł za 8 godzin), zastawę (10 zł od osoby), stoły i krzesła.

Zobacz więcej na temat:

  • Podziel się