Lecznicze nalewki

Beata Prasałaek
20.06.2012 , aktualizacja: 21.06.2012 12:11
A A A Drukuj
Od późnej wiosny do jesieni możemy zbierać zioła i przygotowywać z nich lecznicze nalewki. Gdy dokuczy nam np. niestrawność, gorączka, kaszel, ból brzucha, wzdęcia czy bezsenność - będą jak znalazł.

Niektóre nalewki bywają gorzkawe. Można je zażywać, wkraplając na cukier, ale też można przerobić je na smaczny syrop.

- W półtorej szklanki letniej wody rozpuść 4?6 łyżek miodu. Gdy płyn tylko zawrze, zdejmij go z ognia. Dodaj pół szklanki nalewki i dobrze wymieszaj. Gdy syrop ostygnie, przelej go do ciemnych buteleczek, zakręć i przechowuj w lodówce.

Uwaga, niezależnie od tego, jaką ilość syropu chcesz uzyskać, pamiętaj o zachowaniu proporcji: na 1 część nalewki 3 części wody z miodem.

W ciemnej butelce, w ciemnym, chłodnym miejscu - tak najlepiej przechowywać nalewki. Pod wpływem promieni słonecznych zioła tracą bowiem część swych leczniczych właściwości. Pojemnik powinien być szczelnie zamknięty, by nie wietrzał alkohol dodany do mikstury. Mniej więcej co 2 tygodnie dobrze jest nalewką potrząsnąć, żeby się wymieszała. Można ją przechowywać w takich warunkach co najmniej rok.

Lecznicze nalewki zażywa się w ilościach minimalnych.

Zobacz więcej na temat:

  • Podziel się