Kanapki do szkoły

Zuzanna Wiciejowska
05.09.2012 , aktualizacja: 02.09.2014 15:44
A A A Drukuj
Na drugie śniadanie do szkoły najczęściej wybieramy kanapki, czasami kawałki domowego ciasta. Oprócz nich do plecaka dołóżmy owoc albo surowe warzywo oraz wodę, sok lub jogurt. Drugie śniadanie nie musi być nudne!

Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

4 chlebki pita

sałatka:
8-12 pomidorków koktajlowych, truskawkowych lub cherry
1 nieduży ogórek zielony
1 opakowanie (125 g) sera feta w kostkach
1 duża pomarańczowa papryka
1/2 łyżki czerwonego octu winnego
3-4 gałązki tymianku
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz


Przygotuj sałatkę: pomidorki, ogórka i paprykę umyj i osusz. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski, a następnie w kostkę. Pomidorki przekrój na pół. Ogórka pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski, dodaj oliwę, ocet winny, listki tymianku, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj kostki sera i wymieszaj.
Przygotuj kanapki: podgrzej chlebki pita w tosterze, natnij je wzdłuż, tworząc kieszonkę i napełnij sałatką. Dorzuć kilka umytych rzodkiewek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.

Rada: sałatkę przechowuj w lodówce do trzech dni. Do sałatki możesz też dodać posiekaną cebulę i oliwki - czarne lub zielone.

Zobacz także
  • Podziel się